10/12/2024 01:32:50        

Μενού
Αρχική
Πληροφορίες
Μόνιμοι συνεργάτες
Δραστηριότητες
Οι εκπομπές
Η Καλαμπάκα
Τα Μετέωρα
Αξιοθέατα
Χρήσιμες πληροφορίες
Επικοινωνία
Σύνδεσμοι

Επισκέπτες: 98651

 



Τα Μετέωρα

Η επιβλητική ομορφιά και η απόκοσμη σιωπή τυλίγουν τα Μετέωρα, πάνω απ' την Καλαμπάκα.

Το δάσος των Μετεωριτικών βράχων έχει γεωλογική ιστορία 60εκατομμυρίων ετών και σημαντική μοναστική παράδοση 10περίπου αιώνων ορθόδοξου ασκητισμού.

Εδώ εκτός από την εντυπωσιακή πανοραμική θέα, θα δείτε σπάνιους θησαυρούς εκκλησιαστικής τέχνης και ιερά κειμήλια.

Είτε έρθετε ως απλοί επισκέπτες με αυτοκίνητο είτε ως φυσιολάτρες οδοιπόροι, μέσα απ' τα μονοπάτια της περιοχής με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα ,είτε ανήκετε στους τολμηρούς αναρριχτές, τα Μετέωρα θα σας κερδίσουν.

Οι αρχαίοι συγγραφείς δεν αναφέρονται στα Μετέωρα, αν και η περιοχή της Τρίκκης της Θεσσαλίας μνημονεύεται από τον Όμηρο.

Ξένοι περιηγητές του 17ου αι. μίλησαν για το "θαύμα της Ανατολής", ενώ ο Γάλος πρόξενος την εποχή του Αλή Πασά παρομοίαζε τους βράχους με τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Πιθανότατα το ανάγλυφό τους οφείλεται σε δύο κύκλους διάβρωσης και απόθεσης κατά το τεταρτογενές, αποτέλεσμα των οποίων ήταν κυρίως οι απόκρημνες πλαγιές των κροκαλοπαγών, με την πτώση του επιπέδου του Πηνειού.

Κροκάλες μαρμάρων, γρανίτης, σχιστόλιθος ,πυριτόλιθος είναι τα κύρια υλικά που συνθέτουν τους συμπαγείς αυτούς και απόκρημνους βράχους που το υψόμετρό τους ξεπερνάει τα 600 μ.

Ο Μοναχισμός

Περίπου 10αι. πριν, κάποιοι αναχωρητές αναζήτησαν καταφύγιο για προσευχή στις κοιλότητες των γιγάντιων βράχων.

Δημιούργησαν σκήτες σε αφιλόξενους χώρους, οι οποίες αργότερα μετατράπηκαν σε εστίες αντίστασης κατά των ξένων κατακτητών, κρυφά σχολεία και νοσοκομεία, γεροκομεία, κέντρα σίτισης.

Πώς σκαρφάλωναν εκεί οι ασκητές, πριν φτιαχτούν οι πρώτες ανεμόσκαλες και αργότερα τα δίχτυα ανάβασης, παραμένει άγνωστο.

Πιθανόν ν' αξιοποιήθηκε η πείρα βοσκών και των κυνηγών της περιοχής, που χρησιμοποιούσαν οριζόντιες δοκούς σφηνωμένες σε τρύπες που άνοιγαν στα βράχια για ν' αναρριχηθούν ψηλά.

Η πρώτη σκήτη υπήρχε εδώ από τον 10ο αι. και την πρώτη οργανωμένη σκήτη των ΣΤΑΓΩΝ ή της Δούπιανης ίδρυσε ο κρητικός μοναχός Ανδρόνικος, περίπου το 1150 μ.χ.

Τα επόμενα 200-300 χρόνια δημιουργήθηκαν δεκάδες Μονές ,ιδίως από τον 14ο αι., όταν με τη Σέρβικη ηγεμονία παραχωρήθηκαν στη Θεσσαλία αρκετά προνόμια.

Μάλιστα ο Άγιος Ιωάσαφ εγκατέλειψε τα βασιλικά προνόμια - ήταν διάδοχος του Σέρβου ηγεμόνα Στέφανου Ντουσάν Γ' Ούρεση - για να αφοσιωθεί στο Θεό κι έγινε ο δεύτερος κτήτορας της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου.

Ο πρώτος κτήτορας και ιδρυτής της Μονής αυτής (1347μ.χ.) αλλά και γενικά του μοναχισμού στα Μετέωρα ήταν ο Άγιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, φωτισμένος μοναχός.

Ονόμασε Μετέωρον τον πλατύν λίθον όπου και έκτισε τη Μονή του, επειδή επρόκειτο για "πέτραν εις αιθέριον ύψος ηρμένην".

Έως τον 17ο αι. οι αναχωρητές μοναχοί δημιούργησαν μια ακμάζουσα κοινότητα είκοσι τεσσάρων μονών.

Σήμερα λειτουργούν έξι και είναι εύκολα προσβάσιμες.

Το μοναστικό κοινόβιο των Μετεώρων απαρτίζουν δεκάδες μοναχοί και μοναχές.

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλου Μετεώρου

Τηλέφωνο 24320-22278.

Επισκέψεις 10:00- 17:00.

Στην ψηλότερη κορυφή (613 μ.) του μεγαλύτερου από τους βράχους βρίσκεται τι Μεγάλο Μετέωρο, στα δυτικά, σε μια έκταση 50στεμμάτων - γι' αυτό λέγεται και "πλατύς λίθος".

Η θέα από εδώ είναι μοναδική.

Μόλις στις αρχές του 20ου αι. λαξεύτηκαν τα 300περίπου σκαλοπάτια που οδηγούν στη Μονή.

Ακόμη διακρίνονται τα ίχνη των παλαιών μέσων ανάβασης - δίχτυ και ανεμόσκαλα στον παλαιό πύργο με την ανέμη.

Στην είσοδο της Μονής συναντάτε πρώτα το ασκηταριό του Αγίου Αθανασίου του Μετεωρίτη, πρώτου κτήτορας του Μετεώρου, που άρχισε να κτίζει πριν το 1382μ.χ. το καθολικό της Μονής.

Είναι οικοδομημένο με βάση τον τύπο του σταυροειδούς δικιόνιου ναού, με θαυμάσιο δωδεκάπλευρου τρούλο.

Εκτός από το καθολικό, που είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, και τη σκήτη του Αγίου Αθανασίου, το Μεγάλο Μετέωρο έχει άλλους δύο μεταγενέστερους ναούς : του τιμίου Προδρόμου και των Αγίων Κωνσταντίνου κα Ελένης. Επίσης διαθέτει εντυπωσιακή βιβλιοθήκη όπου φυλάσσονται πάνω από 600 χειρόγραφοι κώδικες - οι περισσότεροι από τις γύρο μονές - του 14ου αι. και μεταγενέστεροι.

Εδώ λειτουργούσε σχολή έως το 15ο αι..

Στη Μονή Υπάρχουν θησαυροί ανυπολόγιστης αξίας, όπως είναι ατ άγια λείψανα των κτητόρων της, του Απόστολου Ανδρέα και πολλών άλλων Αγίων, τα εκκλησιαστικά κειμήλια και οι θαυμάσιες αγιογραφίες στο ιερό βήμα - το πρώτο καθολικό της Μονής - όπου εικονίζονται στρατιωτικοί άγιοι με σέρβικες στολές, προς τιμή του δεύτερου κτήτορα της Μονής, του Ιωάσαφ, ο οποίος διεύρυνε και ολοκλήρωσε τον κυρίως ναό, που αγιογραφήθηκε τον 15ο -16ο αι.

Η μεγάλη τράπεζα (τραπεζαρία) της Μονής (μήκος 35 μ. και πλάτους 12 μ. ) έχει μετατραπεί σε μουσείο όπου φυλάσσονται πολύτιμα κειμήλια, όπως ιερά άμφια ,σκεύη ,φορητές εικόνες ,'έργα εξαιρετικής μικροτεχνίας.

Παράδειγμα ο ξυλόγλυπτος σταυρός, με 34 περίπου παραστάσεις μόνο από τη μία πλευρά, που φιλοτέχνησε ο μοναχός Δανιήλ επί μια δεκαετία.

Αξίζει να επισκεφθείτε το οστεοφυλάκιο, το κελάρι και το παλαιό μαγειρείο του Μοναστηριού.

Η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εορτάζει στις 6 Αυγούστου, ενώ στις 20Απριλίου τιμάται η μνήμη των κτητόρων της.

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά

Τηλέφωνο 24320-22375

Επισκέψεις 8:00-13:00 και 15 :00 - 18:00.

Είναι η πρώτη Μονή που συναντάτε ανεβαίνοντας από τα Καστράκι.

Δεσπόζει στην ιδιόρρυθμη θέση ενός χαμηλού και στενού βράχου, που επέβαλε την ανοικοδόμησή της σε διαδοχικά επίπεδα.

Τα κελιά των μοναχών βρίσκονται στο επάνω διάζωμα, όπως και το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ενώ πιο κάτω βρίσκονται ο μονόκλιτος κυρίως ναός ( το καθολικό) του Αγίου Νικολάου και το παρεκκλήσι του Αγίου Αντωνίου.

Η Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά άρχισε να κτίζεται μάλλον το 1510 από τον Μητροπολίτη Λαρίσης Διονύσιο και τον Ιερομόναχο Νικάνορα, αν κα αρχιτεκτονικές ενδείξεις ανάγουν την ίδρυσή της νωρίτερα, στο 15ο ή 14ο αι.

Το όνομά της οφείλεται ίσως ότι αποτελούσε τόπο ανάπαυσης πολλών κουρασμένων μοναχών.

Στη Μονή διατηρείται ένας σπάνιος θησαυρός : οι αγιογραφίες του καθολικού, του κορυφαίου της μεταβυζαντινής Κρητικής Σχολής Θεοφάνη Στρελίτζα ή Μπαθά, του 1530.

Ιερά Μονή Βαρλαάμ

Τηλέφωνο 24320-22277

Παλαιότερα, για να φτάσει κανείς στην είσοδο της Μονής, σε ύψος 370μ., απαιτούνταν τέσσερις τουλάχιστον μεγάλες ανεμόσκαλες ή δίχτυ.

Μετά το 1923 οι επισκέπτες ανεβαίνουν άνετα και με ασφάλεια τα 195 περίπου σκαλοπάτια μέχρι την είσοδο.

Αν είστε πεζοπόροι, μπορείτε κοντά στη βάση της πέτρας Βαρλαάμ να επισκευθείται την "Δρακοσπηλιά" βάθους 100 μ.

Σήμερα τι κοινόβιο, της δεύτερης σε μέγεθος μονής των Μετεώρων συγκροτούν επτά μοναχοί.

Ο μοναχός Βαρλαάμ ήταν ο πρώτος κτήτορας, αλλά η ίδρυση της μονής ανάγεται στο 1518., όταν οι Γιαννιώτες μοναχοί Θεοφάνης και Νεκτάριος έκτισαν εκ νέου το ναό των τριών Ιεραρχών, με αξιόλογες τοιχογραφίες και εικόνες στο τέμπλο.

Το καθολικό αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες, που κτίστηκε στ' ανατολικά γύρο στο 1542, δεσπόζει θυμίζοντας αρχιτεκτονικά τις αγιορείτικες μονές, βασισμένο στο σταυροειδή τετρακιόνιο ναό με τρούλο.

Θαυμάσια και πλούσια αγιογράφηση, του 1566 περίπου, αποδίδεται στον ιερέα Γεώργιο Σακελλάριο και κυρίως στον αδελφό του Φράγκο.

Στη Μονή Βαρλαάμ μπορείτε να επισκεφθείτε διάφορα παλαιά κτίσματα, όπως το νοσοκομείο, το μαγειρείο και την τράπεζα, που έχει μετατραπεί σε μουσείο όπου φυλάσσονται πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια και φορητές εικόνες.

Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου

Τηλεφ. 24320-22279

Σ' αυτόν τον σημαντικό χώρο προσκυνήματος, με τους ανεκτίμητους θησαυρούς και με τη θαυμάσια θέα στον Θεσσαλικό κάμπο, εγκαταβιώνουν 22 μοναχές.

Εδώ φυλάσσεται και η κάρα του Αγίου Χαραλάμπους.

Ο αρχικός ναΐσκος του Αγίου Στεφάνου υπήρχε ως σκήτη ήδη από το 1192 μ.χ, όπου προΐστατο ο ασκητής Ιερεμίας ,ενώ υπάρχουν αναφορές για ύπαρξη κοινοβιακής μονής το 14ο αι.

Κατά την παράδοση μάλιστα, το 1333η μονή ευεργετήθηκε με κτηματική περιουσία από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο Γ' Παλαιολόγο, ο οποίος φιλοξενήθηκε εκεί.

Το 1350 κτίστηκε η μονή του Αγίου Στεφάνου ενώ αυθεντικό χρυσόβουλλο πιστοποιεί τη δωρεά, το 1398, της κάρας του Αγίου Χαραλάμπους από τον Βέρνικο Δραγουμέρη, ανιψιό του τότε ηγεμόνα της Ουγγαροβλαχίας.

Η μονή έγινε σταυροπηγιακή από τα μέσα του 16ου αι. -υπάγεται δηλαδή στο πατριαρχείο της Κωνσταντινούπόλης.

Το καθολικό της αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο, κτίστηκε το 1798 και ο κυρίως ναός είναι σταυροειδείς τετρακιόνιος, με έναν κεντρικό τρούλο και δύο συμπληρωματικούς.

Ο ναός, που δεν είναι αγιογραφημένος περιλαμβάνει εξαιρετικά ξυλόγλυπτα.

Οι δραστήριες μοναχές ασχολούνται, εκτός των άλλων, και με τη Βυζαντινή αγιογραφία και τη μουσική.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το σκευοφυλάκιο της μονής για να θαυμάσει άφθαρτα κειμήλια αιώνων και μικροτεχνήματα, όπως πολλούς πανέμορφους σταυρούς, φορητές εικόνες, σπάνιους χειρόγραφους κώδικες και βιβλία.

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος

Τηλέφ. 24320-22220.

Στα βορειοδυτικά της ιεράς μονής Αγίου Στεφάνου ,σκαρφαλωμένη σ' έναν απ'τους εντυπωσιακότερους βράχους των Μετεώρων, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, η οποία ανακαινίστηκε το 1972.

Σήμερα εγκαταβιώνουν πέντε μοναχοί.

Για να φτάσετε στην είσοδο της Μονής θα πρέπει να ανεβείτε 140 λαξευμένα σκαλιά.

Την υπέροχη θέα από εδώ συνθέτουν η οροσειρά των Αγράφων και του Κόζιακα, απέναντι, και του Πηνειού στο βάθος.

Κατά την τοπική Παράδοση, ο μοναχός Δομέτιος έκτισε τη Μονή το 1438μ.χ., σε έκταση 5-6 στεμμάτων πάνω στο βράχο, αν και υπάρχουν μαρτυρίες για οργανωμένη σκήτη ήδη από τον 14ο αι..

Ο ναός Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου είναι κυκλικός, λαξευμένος στο βράχο.

Το καθολικό, σταυροειδείς δικίονος ναός μετά τρούλου, εντυπωσιάζει με το θαυμάσιο αγιογραφικό διάκοσμο και το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Η Αγία Τριάδα απεικονίζεται συμβολικά με τη μορφή Αγγέλων της Φιλοξενίας του Αβραάμ.

Οι τοιχογραφίες ανάγονται στο 1750 μ.χ.

Ιερά Μονή Ρουσάνου

Τηλέφ. 24320-22649.

Η γυναικεία μονή Ρουσάνου στέκει μεγαλόπρεπη επάνω σε ένα κάθετο, απομονωμένο βράχο με μικρή έκταση, η οποία εξηγεί και την τετραώροφη αρχιτεκτονική διάταξη του κτίσματος.

Βρίσκεται νοτιοανατολικά του Μεγάλου Μετεώρου.

Στην ιερά Μονή Ρουσάνου εγκαταβιώνουν 18 μοναχές.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε στα τέλη του 13ου αι. από τους ιερομόναχους Βενέδικτο και Νικόδημο, η ονομασία της αποδίδεται στον πρώτο οικιστή της το 14ο αι. και ανακαινίστηκε περίπου το 1545 μ.χ με την προσωπική των ιερομονάχων αδελφών Μάξιμο και Ιωάσαφ.

Μέχρι τα τέλη του 19ου αι. η ανάβαση στη μονή γίνονταν μόνο με ανεμόσκαλες ,ενώ αργότερα με ξύλινες γέφυρες.

Το καθολικό είναι αφιερωμένο στη μεταμόρφωση του Σωτήρος και είναι σταυροειδείς δικίονος με πολύ ψηλό τρούλο.

Έχει θαυμάσιες μεταβυζαντινές αγιογραφίες (1561μ.χ), οι οποίες διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.

Μονές υπό αναστύλωση

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται έντονη οικοδομική δραστηριότητα και πολλά εγκαταλελειμμένα μοναστήρια ,σκήτες, κελιά, αναστηλώνονται συστηματικά.

Σε αυτά η πρόσβαση είναι ποιο δύσκολη και χρειάζεται η συνδρομή κάποιου συνοδού γνώστη των μονοπατιών που οδηγούν σ' αυτά.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τη Μονή Αγίου Νικολάου Μπάντοβα, στη σπηλιά ενός βράχου, και τη δυσπρόσιτη μονή του Αγίου πνεύματος σε ύψος πάνω από 300 μ., όπου υπάρχει και λαξευμένο στο βράχο παρεκκλήσι.

Επίσης εργασίες αναστύλωσης έγιναν και στη σκήτη της "Δούπιανης".

Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου Μανδηλά (14αι.).

Μία από τις παλαιότερες μονές είναι η Μονή της Υπαπαντής και η Μονή του Αγίου Δημητρίου (1367) που επί Αλή Πασά ήταν το ορμητήριο του παπα-θύμιου Βλαχάβα.




ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας

© ΡΑΔΙΟ ΣΤΑΓΩΝ 87,6 - 2005 Κορυφή της σελίδας